Omgeving

Vind 12 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Venetië

Praktische informatie

Venetië is een van 's werelds meest romantische steden. De Dogenstad gelegen in een lagune voor de Noord-Italiaanse kust is opgebouwd uit 117 eilandjes die met ruim 400 bruggen en zo'n 160 kronkelende kanalen met elkaar verbonden zijn. Laat je (tijdens zonsondergang!) vervoeren per gondel en proef de sprookjesachtige sfeer in het adembenemende Venetië!

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Hoewel je er natuurlijk nooit vanuit gaat, is het altijd handig de alarmnummers van een stad te weten. Ook in Italië geldt het alarmnummer 112. Daarnaast zijn er nummers voor specifiekere hulp:

Ambulance: 118
Politie: 113
Brandweer: 115

Bijzonderhedenomhoog

Roken is verboden in alle gesloten publieke ruimtes waaronder restaurants, cafés en discotheken.

Feestdagenomhoog

Nationale feestdagen waarop winkels en kantoren gesloten zijn:

1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Epifania (Driekoningen)
Pasen: zondag en maandag
25 april: Bevrijdingsdag
1 mei: Dag van de Arbeid
2 juni: Dag van de Republiek
15 augustus: Maria Hemelvaart
1 november: Allerheiligen
8 december: Dag van de Onbevlekte Ontvangenis
25 en 26 december: Kerstmis

Klimaatomhoog

Venetië kent een Middellands Zeeklimaat met warme zomers en milde winters. In de zomermaanden loopt het kwik gemakkelijk op tot 30 graden hetgeen in combinatie met de hoge luchtvochtigheid soms tot een benauwde atmosfeer kan leiden. Voor- en najaar zijn de beste perioden om Venetië te bezoeken. In de zomer kan het voorkomen dat kleinere winkels hun deuren sluiten voor vakantie.

Openingstijdenomhoog

De algemene openingstijden van winkels zijn van 09:00 tot uiterlijk 20:00 uur. De meeste winkeltjes in Venetië sluiten tijdens de siësta (13.00 - 16.30). Normaal gesproken zijn winkels op zondag gesloten. Tegenwoordig zijn er toch veel winkels geopend, vooral in het toeristenseizoen.

Tijdzoneomhoog

GMT+1 met uitzondering van de Centraal Europese Zomertijd. Dan geldt net zoals in Nederland GMT+2. In Venetië is het dus altijd dezelfde tijd als in Nederland.

Valutaomhoog

In Italië wordt net als in Nederland betaald met de Euro. Het enige verschil is dat in Italië nog wel met 1 en 2 eurocenten betaald wordt. Op diverse plaatsen in de stad zijn geldautomaten beschikbaar.

Vervoer

In het centrum

In de stad

Het meest gebruikte transportmiddel in Venetië zijn waarschijnlijk de wandelschoenen, rubberlaarzen of Birckenstockslippers. Met al dat water is het logisch dat hier geen trams, metro's en bussen (behalve op het eiland Lido) te vinden zijn. Uniek hier zijn de vaporetti en motoscafi, het openbaar vervoer van Venetië, dat uiteraard niet rijdt, maar vaart!

De meest gebruikte waterbus is lijn 1 die zo'n 13 keer stopt tussen Piazzale Roma en Piazza San Marco. Een overzicht van alle lijnen is te vinden op de site van ACTV. Goedkoop is anders: een kaartje kost ca. €7. Gelukkig is alles makkelijk te voet af te leggen, maar wil je toch veel gebruik maken van het openbaar vervoer, dan doe je er verstandig aan een Venice Card aan te schaffen.

Er varen ook watertaxi's, maar wees gewaarschuwd: deze zijn niet goedkoop. Je betaalt van tevoren, dus je weet wel gelijk waar je aan toe bent. Natuurlijk zijn er ook nog de pittoreske gondels, die een vast tarief hebben van €100 voor 50 minuten.

 

Vliegtuig

Per vliegtuig

De vliegtijd van Amsterdam naar Venetië neemt circa 2 uur in beslag. De luchthaven van Venetië heet officieel Aeroporto di Venezia Marco Polo. Naast deze luchthaven is er een tweede, veel kleiner vliegveld, Treviso genaamd. Deze ligt zo'n 40 kilometer van de stad en wordt veelal gebruikt door budgetmaatschappijen.

 

Luchthaven naar centrum

Van de luchthaven naar het centrum

Marco Polo ligt (over land) 12 kilometer van Venetië vandaan en over water 10 kilometer. De luchthaven wordt met de FlyBus met treinstation Venezia-Mestre en treinstation Venezia-Santa Lucia verbonden. Uiteraard rijden er ook taxi's, die voor de aankomsthal te vinden zijn. Vervoer per privé watertaxi is ook een mogelijkheid.

 

Wijken

cannaregio

Cannaregio

Cannaregio was tot het einde van de 18e eeuw een aparte wijk in Venetie. Heden ten dagen is het een bruisende buurt, in het cenetrum van Venetie. Grenzend aan de Canal Grande bevinden zich hier vele kunstenaars die de oude klokkentorens op het doek vastleggen. De markante gondeliers zorgen voor het vervoer per gondel op authentieke maar vooral toeristische wijze. Cannaregio is een idyllische wijk met een wirwar aan straatjes, boetiekjes en souvenirwinkeltjes en natuurlijk de onmiskenbare bruggetjes.

Castello

Castello

Castello is de grootste wijk van Venetie en ligt in het noordoosten van de stad, grenzen aan de wijk San Marco in het westen en Cannaregio in het noorden. De naam Castello verwijst mogelijk naar een fort dat hier rond de zesde eeuw werd gebouwd. Prachtige gebouwen zoals het Arsenaal met zijn stenen leeuwen en de klokkentoren (Campanile) van de San Pietro sieren deze buurt.

Dorsoduro

Dorsoduro

Dorsoduro is een drukke wijk waar met name cultuur de scepter zwaait. Kerken uit verschillende eeuwen gaan hier samen met de beroemde Peggy Guggenheim collectie en de Gallerie dell'Accademia, kunstacademie en museum ineen.

Mestre

Mestre

Mestre is een aparte wijk/stad buiten Venetie, op het vaste land. In deze Italiaanse stad zijn veel hotels gevestigd en met het openbaar vervoer ben je snel in Venetie. Vanaf het Mestre station gaat rijdt er frequent een trein naar Venetie (ca. 10 minuten). Er gaat ook een bus vanuit Mestre naar Venetie (Piazzale Roma Venezia).

Murano en Burano

Murano en Burano

Murano staat bekend als het eiland in de Lagune van Venetie. Eigenlijk is het een verzameling van verschillende eilandjes, net als bij Venetie het geval is. Al deze eilandjes zijn ook door bruggen met elkaar verbonden. In de middeleeuwen was Murano vooral bekend als vakantieoord voor de rijken en werden er paleizen gebouwd. Murano staat vooral bekend om zijn glaswerk. Met de vaporetto is Murano te bereiken vanuit Venetie.

Burano is net als Murano een eiland in de Lagune van Venetie. Het eiland is met name bekend om zijn ambachtelijke kantwerk. Ook de felgekleurde huisjes op het eiland trekken veel toeristen. Vanaf Venetie, Fondamente Nuove, gaat er een waterbus naar Burano, via Murano.

San Marco

San Marco

De wijk San Marco met zijn wereldberoemde San Marco plein is de centrale en toeristische plein van de stad. Aan het plein vindt je de San Marco kathedraal en het Dogepaleis. Aan het plein zijn ook diverse terrassen, winkels en restaurants.